Komfortzóna és a felhatalmazás….

Már egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy leírom a gondolataimat a sokat emlegetett komfortzónáról…., és a felhatalmazás erejéről.
Sok ember számára nem ismeretlen az a kifejezés, hogy „komfortzóna-tágítás”. Több helyen lehet olvasni, hogy ez kell ahhoz, hogy fejlődj, hogy máshogy tudj nézni dolgokra, egyszerűbben tudj kezelni helyzeteket. Csak csináld: tágítsd, tágítsd, tágítsd, ha kell, ha nem!
Volt, hogy ezt elhittem, és durván nyüstöltem magam…. Őszinte leszek, nem sok minden maradt meg abból az időből. Hogy miért? Mert volt bennem egy hatalmas ellenállás….
Kell, hogy durván kilökjenek a számodra komfortos helyzetekből? Kell, hogy kezelhetetlenül fájjon ez a helyzet?
Két részre érdemes ezt bontani:
  1. úgy alakul egy helyzet, hogy kitaszít a komfortzónádból (persze a kérdést lehet boncolgatni, hogy ki okozza ezt a helyzetet, de most nem ez a kérdés)
  2. Te döntöd el, hogy változni szeretnél.
Én a második esetről szeretnék írni! Azt gondolom, és érzem magamon is, hogy ha megérett az elhatározás, a bátorság bennem ahhoz, hogy elinduljak egy számomra ismeretlen úton, akkor felhatalmazást adok magamnak a változásra. Elkezdek módszereket, eszközöket, segítőket keresni ehhez a folyamathoz – felhatalmazást adok arra, hogy hassanak rám, hogy formáljanak. Például:
  • egy könyv, egy hanganyag, ha olvasom, hallgatom
  • egy terapeuta, ha elmegyek hozzá terápiára
  • egy coach, ha felállítom nála a rendszertáblát
  • emberi kapcsolatok, amik jelen vannak az életemben
  • egy baráti beszélgetés a kikért véleménnyel…
Minden választás a miénk. Ez a választás lehet tudatos vagy tudattalan. Ha csak szórakoztatásul elkezdek nézni egy filmet, és hat rám, nem mérlegelem feltétlenül, hogy ezt akartam, vagy sem. Ugyanez a helyzet lehet egy könyv esetében is.
De tudod, mi az egészben a legzseniálisabb! 🤩
Hogy ezt a felhatalmazást bármikor visszavonhatod: a könyvet becsukhatod, a filmet kikapcsolhatod, a terapeutának, coachnak mondhatod azt, hogy erre a kérdésre nem akarsz válaszolni, a mérgező kapcsolatokból kiléphetsz. Lassíthatsz, megpihenhetsz, és meg is állhatsz egy időre.
Mindezt azért, mert csak és kizárólag TE érzed, hogy hol van az a pont, ahol az adott pillanatban nem vagy képes tovább feszegetni a saját határaidat. Teljesen rendben van, ha azt érzed többet vártál volna magadtól, de nem voltál képes, hiszen bármikor megadhatod az újabb felhatalmazásokat. Senki nem garantálja, hogy fájdalommentes lesz, még akkor sem, ha Te döntöttél így.
Amiben én biztos vagyok, hogy azok a dolgok, amik hozzájárulás az életünkhöz el fognak indítani minket egy olyan úton, ami más tapasztalásokat tartogat, mint az eddigi. Mindezt én sokkal hatékonyabbnak érzem, mint a megerőszakolt komfortzóna-tágítást.
Vállald fel, ha az út már nem a Tiéd! Hidd el, megéri! Így leszel önmagad leghitelesebb Énismerőse.